Republica Moldova sărbătorește 30 de ani de independență. Președintele Klaus Iohannis, prezent la ceremoniile de la Chișinău

Republica Moldova sărbătorește vineri 30 de ani de independență, iar președinta Maia Sandu i-a invitat la ceremonie pe omologul său de la București, Klaus Iohannis, dar și pe șefii de stat din Polonia, Andrzej Duda, și Ucraina, Volodimir Zelenski. România a fost primul stat care a recunoscut independenţa Republicii Moldova, în aceeaşi zi în care a aceasta a fost proclamată.

Republica Moldova şi-a proclamat independenţa la 27 august 1991, în contextul destrămării Uniunii Sovietice. Este una dintre cele nouă foste republici sovietice care s-au desprins de Moscova după lovitura de stat eşuată din 21 august 1991, când conservatorii comunişti au încercat să îl înlăture de la putere pe preşedintele Mihail Gorbaciov.

În centrul Chişinăului a fost convocată Marea Adunare Naţională, iar parlamentul, reunit în şedinţă extraordinară, a adoptat Declaraţia de Independenţă, drapelul tricolor si imnul de stat „Deşteaptă-te române” (pe care îl adoptase și România), cu majoritate absolută de voturi.

„Republica Moldova este un stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul, viitorul fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”, se spunea în Declaraţia de Independenţă, care a fost adoptată în unanimitate de către cei 278 de deputaţi prezenţi.

În 1992, noul stat a devenit membru al ONU, iar patru ani mai târziu, a devenit membru al Consiliului Europei.

Pregătiri de sărbătoare la Chișinău

La Chișinău s-au făcut, joi, ultimele pregătiri pentru a marca această zi importantă. În centrul capitalei s-au pus la punct momentele-cheie ale ceremoniei. Orchestra a făcut ultimele repetiții în timp ce militarii și dansatorii se sincronizau.

Trei șefi de stat din Europa vor fi prezenți la sărbătoarea moldovenilor. Alături de Maia Sandu vor sta președintele României și cei ai Ucrainei și Poloniei.

Pe străzile din Chișinău vor defila peste 1.200 de militari și polițiști.

După parada militară, cei patru șefi de stat se vor retrage pentru discuții la Administrația Prezidențială și vor avea declarații comune de presă.

La rândul ei, Ucraina a sărbătorit marți 30 de ani de independență, iar cu o zi înainte președintele Volodimir Zelenski a organizat un summit, la care a participat și Maia Sandu, pentru a lansa Platforma Ucraina, un mecanism internaţional de consultare şi comunicare iniţiat de Kiev, al cărui scop pe termen lung este obţinerea eliberării peninsulei de sub ocupaţia Rusiei şi revenirea sa la Ucraina.

Cum gândesc moldovenii, la 30 de ani de la independență

La mai trei decenii de la obţinerea independenţei, statul de peste Prut se confruntă cu mari probleme economice şi cu un exod masiv al populaţiei, dar şi cu o criză identitară. Unii cetăţeni doresc aderarea la Uniunea Europeană, în timp ce alţii si-ar dori mai degrabă o uniune cu Rusia. Speranțele către o orientare proeuropeană, democratică, au renăscut odată cu alegerea președintei Maia Sandu la sfârșitul anului trecut și cu formarea unui parlament dominat de forțe reformiste, în urma alegerilor anticipate din 11 iulie.

Check Also

Procesul Judecata

Yargi: Hotarare Episodul 4 Subtitrat in Romana

Ceas Yargi: Hotarare episodul 4 subtitrat in romana with high resolution. Echipa filmefast încarcă cele …